Newsletter

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

 • Ασύρτικο

  ΑΣΥΡΤΙΚΟ

  Ποικιλία του Αιγαίου. Καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην Σαντορίνη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας διάσπαρτα (Χαλκιδική, Στερεά Ελλάδα).

  Το μοναδικό ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης, προσδίδει στην ποικιλία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μεταδίδονται στο κρασί.

  Χαρακτηρίζεται από την δυνατότητα να ωριμάζει σε προχωρημένο βαθμό χωρίς να ελλατώνεται η οξύτητα κι' έτσι τα κρασιά αν και υψηλόβαθμα διαθέτουν αρκετά οξέα που τα ισορροπούν.

  Πρόκειται για μια ποικιλία με δυνατότητα να δώσει ξηρά αλλά και γλυκά κρασιά.
  Τα σταφύλια είναι μέτρια ως μεγάλα, κυλινδρικά, πυκνόρραγα.

 • Μαλαγουζιά

  ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

  Ποικιλία καλλιεργούμενη στην Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα (Μεσολόγγι, Φθιώτιδα) και Μακεδονία (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη). Συμμετέχει στην παραγωγή Τοπικών οίνων (Τοπικός Επανωμίτικος) και άλλων επιτραπέζιων οίνων.

  Την ποικιλία ανέδειξε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι, ενώ τα τελευταία χρόνια η εξάπλωσή της είναι σημαντική αφού θεωρείται μία από τις πιο αρωματικές ελληνικές ποικιλίες.

  Σαν φυτό είναι πολύ ζωηρό, εύρωστο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο βοτρύτη και το ωίδιο, ανθεκτικό στην ξηρασία.

  Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και σε γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2-3 μάτια ή μακρύ (αμολυτή) ιδιαίτερα όταν επικρατούν δύσκολες συνθήκες στην ωρίμανση και ο κίνδυνος βορτύτη είναι μεγάλος.

 • Λευκός Οίνος

  CHARDONNAY

  Από το Chardonnay παράγονται δύο από τα πιο διάσημα κρασιά: το Chablis και η Σαμπάνια.

  Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως την τελευταία 20ετία στον βορρά, αλλά μπορεί κανείς να βρει την ποικιλία σε όλες σχεδόν τις αμπελουργικές περιοχές, λόγω της εξαιρετικής προσαρμοστικότητά της.

  Το Chardonnay δίνει κρασιά λευκά οποιουδήποτε σχεδόν ύφους, από ξηρά κρασιά μέχρι αφρώδη και ημίγλυκα, και με αρώματα από δρυ μέχρι και αυτά του πράσινου μήλου, καθώς και καραμέλας, κρέμας, καπνού, καρύδας, βανίλιας, που όμως δεν προέρχονται από την ποικιλία -όπως λαθεμένα νομίζουν αρκετοί- αλλά από την μέθοδο της οινοποίησης, που ποικίλλει εξαιρετικά ανάλογα την χώρα και την περιοχή παραγωγής.

   

   

 • Sauvignon Blanc

  SAUVIGNON BLANC

  Το Sauvignon Blanc είναι ένα ξηρό, ευχάριστο λευκό κρασί που παράγεται από την αντίστοιχη ποικιλία, της οποίας η ονομασία της προέρχεται από τις λέξεις sauvage και blanc, που στα Γαλλικά σημαίνουν άγριο και λευκό αντίστοιχα. 

  Ασφαλώς οφείλουμε στους σύγχρονους παραγωγούς τη δημιουργία σημαντικών κρασιών Sauvignons πρόσφατα, και ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1990, όταν τα Sauvignon Blanc έγιναν δημοφιλή.

  Είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς το Sauvignon Blanc από τη συχνά οξεία και επιθετική σύνθεση των αρωμάτων του.

   

   

 • Cabernet Sauvignon

  CABERNET SAUVIGNON

  Από το Μπορντώ - Γαλλία. Η δημοφιλέστερη ερυθρή ποικιλία στον κόσμο (υπάρχει, όμως, και το ABC Anything But Cabernet-Chardonnay).

  Πολύ μικρό και μικρού βάρους σταφύλι, με δύσκολο και δαπανηρό τρυγητό. 

  Πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Μέτσοβο και αμέσως μετά στην Σιθωνία το 1970. Συμμετοχή στο ερυθρό ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πλαγιές Μελίτωνα. Τρύγος μέσα Σεπτέμβρη.

  Δίνει σκουρόχρωμα ξηρά κρασιά με μεγάλη και πυκνή ένταση αρωμάτων, που θυμίζουν κασίς, φραγκοστάφυλα, δαμάσκηνα, σκούρα φρούτα του δάσους, πράσινη πιπεριά, πράσινο πιπέρι, ξύσμα μολυβιού, κέδρο, μελάνι κ.ά., που γίνονται ιδιαίτερα σύνθετα και πολύπλοκα, τόσο από την επαφή με το ξύλο του βαρελιού, όσο και με την παλαίωση στη φιάλη (που συχνά μπορεί να είναι ιδιαίτερα μακρόχρονη, ανάλογα με την ποιότητα και τον τρόπο παρασκευής).

 • Syrah

  SYRAH

  Ερυθρή ποικιλία, που έγινε γνωστή χάρη στα θαυμάσια κρασιά που δίνει στην κοιλάδα του Ροδανού, καλλιεργούμενη σήμερα σε πολλές περιοχές στον κόσμο.

  Στην Ελλάδα η καλλιέργειά της ξεκίνησε από τη Σιθωνία, ενώ τα τελευταία 3 - 4 χρόνια καλλιεργείται ως συνιστώμενη σε 16 νομούς της χώρας (Πελοπόννησο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Μακεδονία, Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία).


  Είναι ζωηρό, γόνιμο, μέτρια παραγωγικό, ευαίσθητο στα ακάρεα, τα τζιτζικάκια, το βοτρύτη, τους παγετούς της άνοιξης, την ξηρασία και τους ανέμους (οι νεαρές κληματίδες σπάνε εύκολα).

 • Merlot

  MERLOT

  Από τη νοτιoδυτική Γαλλία (Μπορντώ). Τα καλύτερά της στο Pomerol (Chateau Petrus). 

  Εξαιρετική ερυθρή ποικιλία με παγκόσμια απήχηση.

  Ευαίσθητη στην ξηρασία θέλει υγρασία. Τρύγος τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.

  Δίνει αρκετά σκουρόχρωμα ξηρά κρασιά με πολύ πυκνά και έντονα αρώματα που θυμίζουν δαμάσκηνα, μικρά κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά, χόρτα, φυτά, καραμέλα, ίσως και ζωικές μυρωδιές.

               
    ΚΤΗΜΑ ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗ
Διεύθυνση: Τ.Κ. 57012 Μαραθούσα Χαλκιδικής Τηλέφωνα: +30 - 23710 - 95455 +30 - 6977905232 - FAX +030 - 23710 95455
E-mail: ktima.livadioti@gmail.com

 
     
     
     
     
      Estate Livadiotis
Anddresse: Marathoussa Chalkidiki - Tel: +30 - 23710 - 95455 +30 - 6977905232 - FAX +030 - 23710 95455 - E-mail: ktima.livadioti@gmail.com
   
  Αποτέλεσμα εικόνας για youtube logo transparent