Newsletter

ΑΡΝΑΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ » ΤΑ ΧΩΡΙΑ

Υψόμετρο 600 μ.
Βαθμολογία:3.67, Ψήφοι:6

Πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Βόρειας Χαλκιδικής και έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού Αγίου Όρους και Αδραμερίου. Βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του πυκνόφυτου ορεινού όγκου του όρους Χολομώντα, έχοντας μπροστά της προς τα Βορειοανατολικά μια κοιλάδα με καταπράσινα λειβάδια και απέναντι τα δάση του βουνού Δρεβενίκος.

Παλαιοχώρι
Αποτελεί συγκοινωνιακό και οδικό κόμβο και συνδέει οδικά τη βόρεια με τη νότια Χαλκιδική. Παλαιότερα αποτελούσε έναν από τους πιο κομβικούς οικισμούς της Αρχαίας Μακεδονίας. Το Φοινικικό εμπόριο άνθησε κατά τα τέλη του 5 αι. π.χ. Η γεωμορφολογία του εδάφους παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία μορφών και χρωμάτων, λόγω των διαφορετικών τύπων βλάστησης. Υπάρχουν πυκνά δάση δρυός, οξιάς, φλαμουριάς και καστανιάς και γι' αυτό η περιοχή χαρακτηρίζεται ως «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», όπου οι ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι ελάχιστες και αφανείς. Κατόπιν μελετών έχει αποδειχθεί ότι φυτρώνουν πέντε μοναδικά φυτά στην Ελλάδα. Είναι το χωριό που έζησε ο "Αλέξης Ζορμπάς " του Ν. Καζαντζάκη και επισκέφτηκε ο Philipe Chirnanana. Αξίζει να επισκεφθείτε το «Κάστρο Νέπωσι» κτισμένο κατά την Παλαιοχριστιανική - Μεσοβυζαντινή εποχή, μια περιοχή ελάχιστα γνωστή. Ακόμη ιδιαίτερης ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας είναι ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Εκεί υπάρχει η θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ (16ος αιώνας)και η ιερή εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου . Το Πάσχα γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα και με έντονα παραδοσιακό τρόπο (Του Χαλκού τ' αλώνι).Με γλέντια, με δημοτικούς χορούς και τραγούδια, με ειδικές εκδηλώσεις και πατροπαράδοτα έθιμα, με κατσικάκια στις σούβλες, κοκορέτσια, κοντοσούβλια και την παραδοσιακή "πατσφαρομακαροναδα".

Στανός
Ο τόπος όπου θα βρει κανείς καλούς παραδοσιακούς κτίστες, που κάνουν τη δουλειά τους με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση. Το χωριό με τις παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και τα καταλύματα, για όποιον μετά το καλό φαγητό δεν έχει διάθεση για μετακινήσεις. Είναι ακόμη μέσα στις πρώτες περιοχές με τις περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες. Πατρίδα της Αγίας Χάϊδως.

Βαρβάρα
Το δ.δ. της Βαρβάρας εχει έκταση 90.300 στρέμματα (διοικητικά όρια) και αποτελείται απο τους οικισμούς Βαρβάρα, Καλύβια Βαρβάρας, Χρυσή Ακτή, Ανω και Κάτω Κρινάκια και την ακατοίκητη νησίδα Καυκανάς. Το υψόμετρο του χωριού είναι 540μ. και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τα μεταλλεία Κασσάνδρας. Σύμφωνα με δύο εκδοχές το όνομα του χωριού προέρχεται από την Αγία Βαρβάρα ή από μια βασίλισσα. Η Βαρβάρα είναι χωριό με μεγάλη ιστορική παρουσία στη Βόρειο Χαλκιδική διότι κατοικείται από το 14ο αιώνα και συμμετείχε στην ομοσπονδία των Μαντεμοχωρίων.

Νεοχώρι
Αγροτική κατ' εξοχήν περιοχή, όπου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή φασολιών και την εξόρυξη μετάλλων.

_________________________________________________

               
    ΚΤΗΜΑ ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗ
Διεύθυνση: Τ.Κ. 57012 Μαραθούσα Χαλκιδικής Τηλέφωνα: +30 - 23710 - 95455 +30 - 6977905232 - FAX +030 - 23710 95455
E-mail: ktima.livadioti@gmail.com

 
     
     
     
     
      Estate Livadiotis
Anddresse: Marathoussa Chalkidiki - Tel: +30 - 23710 - 95455 +30 - 6977905232 - FAX +030 - 23710 95455 - E-mail: ktima.livadioti@gmail.com
   
  Αποτέλεσμα εικόνας για youtube logo transparent